Först var det nazismens brott. Nu har regeringen startat en upplysningskampanj om kommunistiska diktaturer. Vad väntas vid en vänsterregering? Skollektioner i antikapitalism?
253 forskare i historia och andra humanistiska ämnen fördömde igår regeringens upplysningskampanj om kommunismens brott i en artikel på Dagens Nyheters debattsida. Efter nazismen och kommunismen borde i konsekvensens namn också kapitalismens brott mot mänskligheten bli föremål för en upplysningskampanj.
Eller inte. För ska verkligen skolans historieundervisning vara beroende av vilken regering som sitter vid makten?
Forum för levande historia är en statlig myndighet. På regeringens uppdrag ska de nu upplysa om "brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer". Kampanjen riktar sig i första hand till landets gymnasieelever och ett omfattande skolmaterial har tagits fram med bland annat bedömningsunderlag för betygssättning.
Kampanjen handlar framförallt om förtrycken i Sovjetunionen, Kina och Kambodja. En bra begräsning förvisso. De flesta som idag kallar sig kommunister i Sverige torde hålla med om att dessa tre regimer är ansvariga för ofattbara lidanden. För övrigt en väsentlig skillnad mot dagens blågula nazirörelse där den bindgalne och mustashprydde korpralen fortfarande är hjälte och det judiska folket tros vara upphov till all världens ondska.
Men redan tidigare, när Levande Historia främst fokuserade på Förintelsen, har det visat sig hur fel det kan bli med statliga historiekampanjer. Tillsammans med Brottsförebyggande rådet presenterade forumet 2004 den så kallade Intoleransrapporten. Över tio tusen högstadie- och gymnasieelever fick svara på påståenden om judar, muslimer och homosexuella. I landet hade sedan länge pågått en debatt där delar av vänstern påstods vara antisemitiska. Rapporten visade dock att ju längre vänsterut ungdomarnas sympatier låg ju mer toleranta, och då också mindre antisemitiska, var de.
Allra mest toleranta var den utomparlamentariska, frihetliga vänstern som också i hög utsträckning hade engagerat sig i protesterna mot ockupationsmakten Israel. Samma grupper som förresten nu enligt den smått bisarra och näringslivsstödda föreningen Upplysning om kommunism, i vilken bland annat Carl Bildt är hedersmedlem, ska betecknas som historierevisionistiska "nykommunister".
Hur som helst. 2004 var israelvännen Göran Persson statsminister. Så vad skulle Heléne Lööw, den dåvarande chefen för Levande Historia göra i ett sådant knivigt läge? Ja, hon gjorde förstås som folk brukar göra i statliga ideologiproducerande organ när verkligheten krånglar. Hon satte sig i Ekots lördagsintervju och hävdade det motsatta – att "vänstern är antisemitisk".
Sedan kan man fråga sig varför inte också kapitalismens brott mot mänskligheten blir föremål för en upplysningskampanj? Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och sannolikheten för nya massmord i dess namn är väl större än att de kommer ske i nazismens eller kommunismens? Yelah.net publicerade igår en artikel om kapitalismens brott. Bara på senare år har liberalkapitalistiska stater exempelvis mördat i Irak, Afghanistan och Palestina och dessförinnan Nicaragua, Guatemala, Vietnam, Chile osv. Enligt FN-organet UNDP saknas 9,7 miljoner människor i de forna östblocksländerna efter det kapitalistiska stålbadet när muren föll. Och så har vi ju kolonialkrigen, indianutrotningen, slavhandeln…
Ja, ska vi börja räkna lik så får nog tredje riket och de kommunistiska diktaturerna slå ihop sina bodybags för att komma i närheten av vad kapitalismen ställt till med. Om vi väljer att betrakta historien ur den synvinkeln vill säga.
För det är själva kruxet. Historiska skeenden kan betraktas ur en mängd olika vinklar. Exempelvis kan det ur en synvinkel vara berättigat att fråga sig varför Kina överhuvudtaget ska betraktas som kommunistiskt? Är det inte, liksom vissa vänsterschatteringar hävdade om Sovjet på sin tid, en kapitalistisk diktatur egentligen?
Men visst. Det handlar förstås om att regeringen vill vaccinera dagens ungdom mot vissa ideologier. Det är också där det grundläggande felet med kampanjerna ligger. Att undervisningen i skolan i dessa fall används som slagträ i den politiska samtidsdebatten och inte som underlag för att främja ett demokratiskt samtal om vad vi kan lära av historien.
I en tid när yttrandefriheten hotas från olika håll tycker jag att demokratiskt sinnade medborgare, till höger så väl som vänster, ska hålla huvudet kallt. Istället för att slåss om makten över historieskrivningen så borde vi värna mångfalden och därför kräva att Forum för Levande Historia läggs ned.
Läs mer:
"Historia slagfält för ideologiska regeringskampanjer"
Lägg ner Forum för Levande Historia
Historiker mot propagandistisk historieskrivning
Nej till statlig kampanjhistoria
En reaktion på ”Skolans historieundervisning ska inte vara regeringsstyrd”
Kommentarer är stängda.