Merparten av diskussionerna på Facebook är av privat karaktär. Om vad barnen gjort i skolan, om biobesöket i helgen etc. Är det då verkligen ok att journalister citerar från Facebook? Är det ett medium bland andra eller ett vardagsrum där det som skrivs ska tillmätas ungefär samma betydelse som en mer eller mindre obetänkt kommentar innanför hemmets väggar?
månadsarkiv: januari 2010
När församling blir till folk
”Vad man än har för uppfattning om religionens betydelse och inverkan är det en rimlig slutsats att religion och politik inte hör ihop och bör utövas långt ifrån varandra.”
Nerpissad offentlighet
För några år sedan köpte vi ett litet gathus i Södra Innerstan i Malmö. Vårt lilla område är ett genomfartsstråk för förortsungdomar på väg in till stan och det är gott om klotter och graffiti. Det händer att vårt hus kommer i ungdomarnas väg. I enlighet med principen att om man ger dom lillfingret så tar de hela handen brukar jag med såpa, skurborste och lacknafta genast ta mig an ofoget.
Stieg och oklanderliga TT
Millennium-författaren Stieg Larsson
Konsekvensneutral och objektiv. Två gamla honnörsord som visserligen är utopiska men i alla fall anger inställningen till vad som är så kallad god journalistik. Idag använder inte publicisterna honnörsorden lika ofta. I högre grad accepterar vi subjektivitet också i den mest traditionella formen för rapportering – nyhetsjournalistiken.
Hårda bud får stuntförläggare
Förläggare på språng?
Författare som skriver under pseudonym kommer och går men det är sällan de består. Nyfikna murvlar vill avslöja dom. Förlagen vill att författarna ska sitta i TV-soffor och synas i olika branschsammanhang.
Vem älskar DN?
DN-skrapan i Stockholm
När det regnar på prästen så skvätter det på klockaren. Många av landets tidningspublicister betraktar nog den pågående turbulensen på landets ledande morgontidning med viss oro.
Det dåliga exemplet Hjalmar Söderberg
Hjalmar Söderberg (1869-1941)
Dagens nyheters ledarsida tycker att dagens ungdom läser Hjalmar Söderberg alldeles för lite. Därför ställer de sig positiva till Folkpartiets förslag om en utredning om bokens framtid.
Var och en ansvarar får sin egen skit
Friheten på barrikaderna (Delacroix 1830)
I början på 90-talet var jag medarbetare för nu nedlagda anarkisttidningen Kaos. Det var ett spretigt alster som friskt blandade så kallad finkultur med politiska brandfacklor. ”En av landets ledande undergroundtidskrifter" enligt ett band av Nationalencyklopedien.