Mediernas propagandalögner om hotet mot demokratin

Att fantisera ihop en hotbild mot borgerliga gräsrötter från deras politiska motståndare är inte bara ohederlig relativisering, det är rena propagandalögner. Jag skriver om hur de så kallade anständiga högermedierna spelar ned nazistattacken i Gubbängen i onsdags.

Efter att ett antifascistiskt möte i Gubbängen i Stockholm, arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, attackerades i onsdags kväll har solidariteten med de utsatta varit unisont. Samtliga riksdagspartier liksom regeringen och de flesta av landets tidningar från såväl höger som vänster har fördömt de våldsamma nazisterna.

Ja, det är i alla fall intrycket man får om man scrollar snabbt i nyhetsflödet. Men tittar vi närmare på vad som skrivits framträder en annan bild, en bild av hur högern spelar ned det högerextrema hotet.

Ett parti byggt på knutna nävar

Att Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, skulle skriva hur han och hans kollegor och följare minsann också drabbats av hot och våld genom åren var kanske inte förvånande. Ur ett perspektiv förstås magstarkt med tanke på att hans högerextrema parti är byggt av knutna nävar, såväl i deras fickor som utdelade i politiska motståndares ansikten. Men en sann populist tar förstås varje tillfälle i akt.

Men värre är den relativisering av ”hotet mot demokratin” från så kallad anständig högerpress.

Ett riksdagsparti som hotar demokratin

”Hoten kommer från extremistiska miljöer av olika ideologisk karaktär”, skriver Svenska Dagbladet, obunden konservativ. Nja. Hotet mot demokratin, vilket såväl forskare som svensk säkerhetspolis lyft fram i åratal, kommer visserligen också från radikala islamister men bland politiska ideologier är det högerextremism det handlar om.

Och det är välkänt att ju starkare extremhögern är i parlamenten, desto våldsammare  blir gatufascisterna.

”Om tidigare sabotage av politiska möten den senaste tiden främst drabbat representanter för den borgerliga regeringen, så var det nu ett antifascistiskt möte”, skriver Barometern. Den moderata tidningen jämför alltså på fullt allvar de högljudda protester som bland annat förekom när statsminister Ulf Kristersson nyligen besökte Studentafton i Lund med nazistiskt våld.

Oberoende moderata Norrbottens-Kuriren tar relativiseringen till ytterligare en nivå och kritiserar vänstern för att aldrig erbjuda högern samma stöd som de själva nu så storstilat utropar. De anför också störda möten som jämbördiga hot mot demokratin men också ospecificerade ”härjningar” av de ”gröna extremisterna” i Extinction Rebellion och Just Stop Oil.

Ohederlig relativisering

Innan man ens hunnit fundera över om man ska skratta eller gråta över den beskrivningen av fredlig civil olydnad avslutar ledarskribenten sina djupsinniga funderingar med följande patetiska frågeställning:
”Just idag är vi alla, utan reservation, vänster- och miljöpartister. Men imorgon, om Palestinarörelsen eller andra vänstergrupper ger sig på regeringens gräsrötter, kommer vi då alla att vara moderater, kristdemokrater eller liberaler?”

Norrbottens-Kuriren får lajva olika slags partitillhörigheter efter eget skön och det under valfritt antal dagar om året. Men att fantisera ihop en hotbild mot borgerliga gräsrötter från deras politiska motståndare är inte bara ohederlig relativisering, det är rena propagandalögner.