Spännande med många skumma incidenter

Omslaget till Marie Hermanssons aktuella bok.

Elisabeth Brännström tipsar om ”en både rolig, spännande och intressant deckare”. Det rör sig om ”Längst in i skogen” av Marie Hermanson.

Längst in i skogen av Marie Hermanson
Albert Bonniers förlag

Det är vinter 1926 och kylan är sträng i inledningen till Marie Hermansons senaste detektivroman Längst in i skogen och den mycket unga barnflickan Maj har sökt skydd undan kölden inne på Göteborgs Naturhistoriska museum. Med sig har hon fem ostyriga skyddslingar och medan hon försöker hålla ordning på de fyra yngsta springer nioåriga Alice i väg och försvinner i museets gytter av rum, salar och korridorer. Enligt Maj letar hon och barnen förtvivlat efter Alice, men när de inte hittar henne kopplas polisen in och en utredning sätts i gång.

En av polismännen som kallas till platsen är Nils Gunnarsson. En polis som introducerats i två av Hermanssons tidigare detektivromaner som också utspelar sig i 1920-talets Göteborg, Den stora utställningen (2018) och Pestön (2021). I båda romanerna löser Gunnarsson fallen tillsammans med den unga journalisten Ellen, som han hoppas få gifta sig med. Nu visar det sig dock att Ellen helt utan förvarning har gift sig med den rike Georg och hennes kontakt med Gunnarsson har därmed brutits, fram till Alice mystiska försvinnande då Ellen plötsligt dyker upp och börjar engagera sig i fallet som, till råga på allt, visar sig bli oväntat komplicerat.

Längst in i skogen är, liksom Den stora utställningen och Pestön en ovanligt innehållsrik detektivroman med levande persongestaltning, bra 1920-talsstämning och en intrikat handling, lika full av avvägar och kryphål som museet är fullt av gömställen. Naturhistoriska museet hyser också en rätt så blandad excentrisk personalstyrka som nästan alla, från vaktmästare till forskare, har något att dölja. Det har även Alices familj och barnflickan Maj som också visar sig ha ett par skelett undanstoppade i garderoben.

Det här är en både rolig, spännande och intressant deckare där många skumma incidenter får plats inom samma ram och där Naturhistoriska museet självt får spela en av huvudrollerna. Det är kort sagt mycket underhållande läsning.