Hjalmar Söderberg (1869-1941)
Dagens nyheters ledarsida tycker att dagens ungdom läser Hjalmar Söderberg alldeles för lite. Därför ställer de sig positiva till Folkpartiets förslag om en utredning om bokens framtid.
Ok. Hjalmar Söderberg är bara ett exempel. Vad det handlar om är att allt fler väljer bort läsfåtöljen och istället kommunicerar via korta, fragmentariska texter på de sociala medierna. ”Tillgången till kvalificerad litteratur… är en förutsättning för en väl fungerande demokrati” som kulturutskottets Christer Nylander uttrycker det.
DN försöker göra en poäng av att svenska klassiker inte finns tillgänglig i billighetsupplagor. De menar att i många andra länder så trycks klassikerna på det egna språket i billiga pocketeditioner. Men som socialdemokraten Peter Johansson påpekar på sin blogg Röda Berget så kan man fråga sig varför Folkpartiet tillsammans med kamraterna i Alliansen drog in bidraget till En bok för alla.
Om det nu är kvalitetslitteratur till låga priser de frågar efter.
Sedan är ju sociala medier, papperstidningar eller böcker bara medel och metod för överföring av information eller kommunikation. ”Att ta upp boken som enskilt medium är att skjuta sig i foten” skriver Johan Westerholm på sin blogg Mitt i steget. I dessa digitala tider så kan man undra om en kostsam statlig utredning om bokens framtid verkligen behövs, om inte det självklara svaret ligger i att möta ungdomarna på deras egen arena.
Och i det perspektivet blir just Hjalmar Söderberg ett särskilt dåligt exempel. För upphovsrätten till hans verk har gått ut och då är det ju bara att lägga upp böckerna på nätet. Något som exempelvis det ideella internetprojektet Runeberg jobbar med. Niklas Dougherty med bloggen Tianmi upplyser oss om att vi på Runeberg.org således kan finna Söderbergs böcker ”Doktor Glas , Historietter samt Martin Bircks ungdom ”billigare än någonsin tidigare i historien”.