Ett ljummet valår sprätter till

Maria Abrahamsson, ett vallokomotiv på sidospår?

Det är valår och opinionsundersökningarna visar att det väger jämt mellan de två blocken. Ändå tror jag att de flesta med mig inte känner något större engagemang.

För det är arbetslinjen för hela slanten och mellan statsministerkandidaterna saknas här oftast den ideologiska friktion som bildar gnistor i debatten. Men så plötsligt onsdag morgon, på Ekot i Sveriges Radio, så börjar det spraka lite i debatten. En facklig aktivist och en ledarskribent på Svenska Dagbladet gör arbetsmarknadspolitiken i alla fall för dagen roligare än det låter.

Bakgrunden är restaurangen Berns i huvudstaden som först låtit städare flyttas runt mellan olika bemanningsföretag och sedan, när det senaste bemanningsföretaget hävdat arbetsbrist, använt situationen till att rensa ut fackligt aktiva. Syndikalisten Emil Boss berättar i radion om den fackliga blockad de hoppas ska få företaget till förhandlingsbordet medan Maria Abrahamsson gör jämförelser med olika MC-gängs   utpressningsverksamhet.

Och under diskussionens gång får vi äntligen detta jämngråa valår höra hur två helt olika världsbilder krockar. Emil Boss beskriver en bransch, hotell- och restaurang, där djungelns lag råder och papperslösa och andra utnyttjas hänsynslöst genom bemanningsföretagens bulvanverksamhet. Maria Abrahamsson håller folks middagsfrid och företagares livsprojekt högre. I desperation över Syndikalisternas tidigare vunna segrar i liknande konflikter hoppas hon till och med på kollektivavtalens fredsplikt. För, som hon tidigare skrivit på sin ledarsida: ”SAC är så groteskt överrepresenterade i konfliktstatistiken att organisationen inte hör hemma på den svenska arbetsmarknaden.”

Nu är kanske inte statliga godkännanden av fackföreningar och värnandet av kollektivavtal sånt vi vanligtvis förknippar med högerpolitik. Inte heller var det valets två huvudkandidater till statsministerposten som rök ihop. Men järnladyn kandiderar faktiskt för moderaterna till riksdagen i höst och hennes perspektiv kastar också ljus på facklig monopolism och socialdemokratiskt samförstånd.