I helgen stod Malmö värd för Nordiskt Forum – New Action on Women’s Rights. Ett mäktigt politiskt evenemang med tjugo tusen besökare men som tyvärr också lämnar en bitter eftersmak.
Nordiskt Forum är ett brett arrangemang och så här efteråt kan man undra om det överhuvudtaget finns några gränser. Inför årets upplaga här i Malmö hade arrangörerna fått ihop hela 400 punkter vilket gjorde att de flesta besökare kunde göra ett eget litet program efter tycke och smak. Men gick man runt bland organisationernas montrar var det lätt att inse att här fanns folk med helt andra preferenser än ens egna. Mångfalden var en del av poängen och själv stördes jag inte av det under själva tillställningen. Det enda som fick mig att höja på ena ögonbrynet var Folkpartiets banderoll ”Feminism utan socialism” men jag blev inte särskilt provocerad utan bara smålog överseende.
Interfem är en tankesmedja för kvinnor och transpersoner som blir rasifierade, det vill säga som utsätts för rasism eller negativ särbehandling. Redan ett par månader innan forumet meddelade de i ett öppet brev att de bestämt sig för att inte delta pga att de upplever arrangörerna som ignoranta ”inför en historia av exkludering och kolonialism där rasifierade kvinnors erfarenheter, behov och önskemål osynliggörs och förminskas”.
Det finns också kritik mot forumet på grund av två inbjudna föreläsare, Gail Dines och Julie Bindel, vilken framkommit bland annat via ett upprop av namnkunniga feminister i Aftonbladet i måndags. Detta för att Dines hävdar att transmän och transkvinnor förstärker patriarkatet genom att bekräfta könsrollsstereotyper och att Bindel kallar transmän för könsförrädare samt transkvinnor för män i klänningar. Under forumet uppträdde också en humorduo med brunkräm i ansiktet och twerkande, en sexuellt utmanande dans som är förknippad med svart kultur. Blackface löd kritiken men arrangörerna försvarar sig med att numret var en drift med osunda skönhetsideal och att ansiktskrämen handlade om att de skulle föreställa solbrända.
Men droppen som fick bägare att rinna över var att Solveig Horne från Fremskrittpartiet tilläts delta i avslutningen. Då överräcktes ett slutdokument med 63 olika krav på samhällsförändringar till Nordens jämställdhetsministrar och Horne är för närvarande Norges.
Även om Nordiskt Forum är av bredaste slag så tar den avstamp i Platform for Action som antogs på FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. En plattform som inte bara förespråkar jämställdhet utan också är tydligt antirasistisk. Att bjuda dit en företrädare för rasistiska och antifeministiska Fremskrittspartiet borde vara lika främmande som att till ett evenemang för främjande av demokrati bjuda in nazistiska Svenskarnas parti. Att Frp varit mer framgångsrika och innehar jämställdhetsportföljen gör det egentligen bara än mer angeläget att vara tydlig med att sätta en gräns för hur bred arrangemanget kan vara.
Publicerad i Skånska Dagbladet