”Det är krockarna mellan hennes egensinnigt skildrade karaktärer som är Elina Gobenas styrka,” skriver Carolina Thelin som läst debutromanen ”En ny jord”.
En ny jord av Elina Gobena
Natur & Kultur
Etiopien, ett land som fått definieras av krig, korruption och svält, bär samtidigt på ett rikt kulturarv. Det tidiga skriftspråket och den klassiska litteraturen, till exempel. I en legend från 1300-talet berättas om kung Salomo, drottningen av Saba och deras son Menelik I som påstods ha grundat en etiopisk kungadynasti. Kejsaren, diktatorn och rastafarins självaste messias Haile Selassie sägs, i direkt nedstigande led, vara släkt. Nåväl, för mig har landet och dess historia haft en särskild betydelse allt sedan jag åkte till Addis Abeba för att hämta min älskade dotter.
Därför kändes det extra intressant att läsa Elina Gobenas romandebut En ny jord. Här är det trettioåriga Liv som står i fokus tillsammans med den närmsta familjen och faderns släktingar i Etiopien.
Liv och syskonen har så länge de kan minnas hört sin far Roobas berättelser om det paradis på landsbygden han växte upp i och hur han, som tillhör folkgruppen Oromo, slogs mot förtrycket för att sedan tvingas leva 40 år i exil.
Hans problem med att leva i nuet har satt sina spår – skilsmässa från frun Solveig och anklagelser från barnen om att vara en frånvarande pappa och nationalist.
Hemlängtan
Romanens kapitel hoppar mellan Roobas barndom och nutid vilket ger en viss inblick i Etiopiens nutidshistoria från femtiotalet och framåt. Men den är främst en berättelse om exil, släktband och hemlängtan.
Båda föräldrarna är läkare och de nu vuxna syskonen är födda in i den privilegierade svenska medelklassen (vilket Rooba inte är sen med att påpeka för dem) Men för Liv, som aldrig blir klar med sina studier och lever ensam med sin katt, är det som att något alltid fattats. Hon är också den enda av syskonen som försvarar sin fars bristande förmågor. Men när frihetens vindar börjar blåsa i Etiopien, börjar Rooba drömma om revolution. Han bestämmer sig för att besöka hemlandet och Liv beslutar sig för att följa efter honom.
Idyllen rubbas
Ibland blir det inte som man tänkt sig och Liv, som hoppats på den där pusselbiten för att få känna sig hel, går mest omkring och är missnöjd trots släktens varma välkomnande och det böljande landskapet som nästan är lika vackert som Rooba beskrivit det.
En dold och mörk berättelse om en bror rubbar idyllen och väcker hat hos Rooba. Vem är han? Varför har inte Liv fått veta?
Kulturkrockar i Etiopien
Det finns partier som får En ny jord att tappa i trovärdighet. Den dominerande konflikten som håller ihop historien visar sig förvånansvärt enkel att reda ut. Det är som att Gobena kör på och sedan får pyspunka.
Trots dessa brister är En ny jord en välskriven debut och Gobena är som bäst när hon skildrar relationen mellan syskonen. Hon får till det där barnsliga tjafset syskon emellan som ingen utomstående kan förstå sig på. Och beskrivningen av den kulturkrock som uppkommer mellan släktens traditionella kristendom och Roobas obstinata ateism känns autentisk. Ja, det är krockarna mellan hennes egensinnigt skildrade karaktärer som är Elina Gobenas styrka.